Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Četvrtak, 01 Mart 2018 17:52

U Potočarima obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti BiH

ocijeni
(1 glas)

1mart obiljezavanje potocariDanas je u Potočarima kod Srebrenice veliki broj delegacija sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata PPDIVUT i granskih sindikata dalo svoj doprinos obilježavanju 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa ostalim delegacijama udruženja i državnih institucija, sindikalne delegacije položile su cvijeće u Memorijalnom centru Potočari.

Potom su sindikalci u Srebrenici na zajedničkom sastanku ukazali na težak položaj radnika i građana na cijelom prostoru BiH i da je, nažalost, svaka godina sve neizvjesnija.
Konstatovano je da su radnici potpuno obespravljeni i da je sindikat iz nekih grana potpuno istisnut i uopšte ne postoji, te da preko 350 hiljada radnika nije pokriveno kolektivnim ugovorima, uglavnom iz realnog sektora. Uz ovo je posebno naglašena kontaminiranost korupcijom i nepotizmom cijelog prostora BiH, a dojam je da ni Međunarodna zajednica nije pronašla adekvatan odgovor za suzbijanje ovih pojava, već ih i dalje podstiče i hrani novim kreditima uz dalje širenje i produbljivanje siromaštva.

Tim povodom je Mehmed Avdagić – predsjednik PPDIVUT-a ukazao i na novu pojavu siromaštva, koja se odnosi na zaposlene sa minimalnim platama, one koji rade u preduzećima u stečaju a nemaju primanja, te one koji nemaju redovne plate, a za četvoročlanu porodicu potrošačka korpa iznosi preko 1.800,00 KM. Dakle, radi se o sve brojnijoj kategoriji radnika u stanju socijalne potrebe.

Sve ovo upućuje na alarmantno stanje na cijelom prostoru BiH, a direktna posljedica su masovni odlasci građana iz svih dijelova BiH i po cijenu odricanja od njihovog bosanskoherecgovačkog identiteta.

pogledano 3914 puta Zadnji put promjenjen Četvrtak, 01 Mart 2018 18:07