Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Subota, 24 Februar 2018 22:39

Sekcije PPDIVUT-a BiH

ocijeni
(1 glas)

Početkom 2000. godine Samostalni sindikat PPDVUT-a BiH formirao je dvije sekcije i to:

  • Sekcija žena
  • Sekcija mladih

Samostalni sindikat PPDIVUT BiH je prvi sindikat koji je u Bosni i Hercegovini formirao ove sekcije, a okupljajući žene i mlade posebna pažnja poklonjena je specifičnim interesima ovih kategorija članstva.

S tim u vezi, prioritet je dat sindikalnom obrazovanju i osposobljavanju žena i mladih članova Sindikata PPDIVUT BiH kako kroz redovne seminarske aktivnosti, tako i organizovanjem posebne sindikalne škole koja je za žene i mlade trajala godinu dana, a i danas je značajno njihovo učešće u obrazovnim aktivnostima PPDIVUT-a, posebno u radu naše škole u Potočarima kod Srebrenice.

Posebna pažnja poklanja se zaštiti trudnica, porodilja i samohranih majki, a snažna je stalna inicijativa da se ova zaštita ujednači na svim kantonima i u BiH kao cjelini.

Osim toga, redovno se prati stanje zaštite ovih kategorija naših članova unutar privrednih društava, posebno primjene odredbi Zakona o radu u tom pogledu, kao i stručnog obrazovanja uz rad i njihova afirmacija.

Također, jedna od stalnih aktivnosti je i prevencija i otkrivanje pojava mobinga, jer je praksa pokazala da se ove pojave dešavaju najviše prema ženama i mladima. Sama činjenica da se na skupovima žena i mladih, ali i na sjednicama Glavnog odbora PPDIVUT-a, redovno raspravlja o ovim pojavama i da se tome pridaje veliki publicitet u mnogome doprinosi prevenciji pojava mobinga.

Dakle, sekcije žena i mladih u potpunosti su opravdale svoje djelovanje i od velike su pomoći organima Sindikata PPDIVUT BiH u konkretnoj sindikalnoj akciji.

pogledano 7232 puta Zadnji put promjenjen Subota, 24 Februar 2018 22:44
Više iz kategorije: « Sindikalna škola