Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Četvrtak, 22 Februar 2018 20:42

Riječ predsjednika

ocijeni
(4 glasova)

mehmed avdagicSamostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine imao je svoje faze razvoja počev još od davne 1907. godine, a kao granski sindikat djeluje od 1990. godine transformacijom iz teritorijalnog u granski oblik sindikata.

Sadašnji rad i djelovanje još uvijek su opterećeni ogromnim problemima nastalim:

        • kao posljedice rata i loše politike prema kontinuitetu Sindikata
        • kao posljedice rata i loše politike prema kontinuitetu Sindikata

Proteklo teško razdoblje zahtjevalo je izuzetne napore kako bi ovaj sindikat opstao i odolio svim nedaćama koje je donosilo neviđeno ratno razaranje i poratni period. Kadrovi PPDIVUT-a u tom periodu bili su ustrajni u procesima transformacije sindikata. To je bilo vrijeme krize identiteta, koja se manifestovala i kroz pokušaje nametanje pogrešnih teorija o sindikatu, gdje činjenice nisu puno značile, a posebno one o istorijatu sindikata. Cijelo ovo vrijeme dovodio se u pitanje kontinuitet Sindikata kroz pokušaj oduzimanja pravnog subjektiviteta koji je konstantno osporavan, a zna se da kad nema pravnog subjektiviteta, nema ni identiteta. Nažalost, i danas ima pokušaja ublažavanja snage identiteta kroz osporavanje reprezentativne uloge Sindikata.

PPDIVUT BiH svoju aktivnost i organizaciju širi na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i, unatoč brojnim problemima i opstrukcijama u tom smislu, kao interesna organizacija radnika u tome smo maksimalno uporni i istrajni.

Porodici PPDIVUT-a svakodnevno “kucaju na vrata„ i zaposleni iz drugih djelatnosti jer ih privlači snaga i način naše sindikalne borbe, humanost i solidarnost međuljudskih odnosa u ovim teškim vremenima.

Nažalost, još uvjek je prisutan veliki raskorak u masovnosti članstva i njihovoj sposobnosti da materijalno podupiru svoju sindikalnu akciju.

Unatoč takvim nedaćama, mi ipak idemo naprijed, čvrsto zbijeni zajedno, što znači da strategija ovog sindikata nije bavljenje prošlošću, već predviđanjem šta će se dešavati kao rezultat onoga što je bilo i rezultat onoga što sada imamo.

Isto tako, zalažemo se za maksimalnu sindikalnu saradnju sa svim drugim sindikatima u zemlji i za takvu međusobnu sindikalnu konkurenciju koja jedino može da bude na dobrobit i korist članstvu i radnicima.

Bavimo se svim pitanjima iz domena sindikalnog djelovanja, a naročito jačanjem unutrašnje organizacije, zaštitom prava članova sindikata iz radnog odnosa, kolektivnim pregovaranjem i zaključivanjem kolektivnih ugovora, izborima i unapređivanjem rada vijeća zaposlenika, izgrađivanjem partnerskih odnosa sa socijalnim partnerima na ravnopravnim osnovama, učešćem u donošenju zakona koji se odnose na radno- pravni status radnika, kao i zakona koji regulišu odnose iz oblasti koje pokriva ovaj sindikat, razvijanjem saradnje sa drugim sindikatima, asocijacijama, te edukacijom i informisanjem sindikalnog članstva i sindikalnom stručnom izdavačkom djelatnošću.

Treba posebno izdvojiti da je na prostoru BiH ovaj Sindikat supotpisnik najvećeg broja zaključenih pojedinačnih kolektivnih ugovora u pravnim subjektima, a prvo Vijeće zaposlenika u BiH izabrano je u pravnom subjektu gdje djeluje sindikalna organizacija PPDIVUT-a.

Prioritet ovog sindikata je i borba protiv determinisanog haosa u društvu koji se koristi za sve oblike pljačke. Ovakvo rušenje iznutra jeste ekonomska i politička agresija koja se manifestuje kroz korupciju i kriminal, čije su posljedice gubljenje radnih mjesta, siromaštvo, masovno napuštanje BiH i enormno neopravdano bogaćenje pojedinaca.

Cijeneći da mladi i žene imaju svoje specifične probleme koji zahtijevaju posebne aktivnosti,Samostalni sindikat PPDIVUT BiH prvi je sindikat u BiH koji je početkom 2000. godine formirao Sekciju žena i Sekciju mladih, a osnivačke aktivnosti na formiranju ovih sekcija odvijale su se u Brčkom. Ove sekcije djeluju prema posebnim svojim programskim dokumentima koja opredjeljuju njihove specifične aktivnosti. Time je dat značajan doprinos obogaćivanju participacije u procesima rada i kroz artikulaciju specifičnih i osjetljivih interesa.

Punopravni smo članovi svjetske sindikalne organizacije IUF–IUTA-IUL (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tabacco and Allied Workers’ Associations), kao i Evropske sindikalne organizacije EFFAT ( European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Turism sectors and allied branches), a i jedan smo od osnivača Euroazijske federacije sindikata.

Želimo da nas što bolje upoznate, da postanete dio naše porodice i da ostvarimo široku saradnju za koju smo otvoreni prema svim asocijacijama u procesu demokratizacije bosanskohercegovačkog društva, kao i prema zainteresovanim međunarodnim sindikalnim i drugim organizacijama koje u tome mogu pomoći.

PREDSJEDNIK
prof. dr. Mehmed Avdagić

pogledano 7936 puta Zadnji put promjenjen Subota, 24 Februar 2018 20:38
Više iz kategorije: Šta je PPDIVUT? »