Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Subota, 06 Juni 2020 16:22

Obilježen Dan Sindikalne škole Sindikata PPDIVUT BIH

ocijeni
(1 glas)

oblijezen dan sindikalne skole 06062020Danas je uz prigodan program obilježen Dan Sindikalne škole Sindikata PPDIVUT BIH u Potočarima kod Srebrenice. Ukazano je na značaj sindikalnog obrazovanja i potrebe za bržim prilagođavanjem promjenama. Oni koji to ne shvate moraju biti spremni da plate visoku cijenu. Ujedno se pozivaju vlasti na svim nivoima da prihvate Sindikat kao ravnopravnog partnera, jer dosadašnja situacija govori da nije bilo dovoljno sluha ni razumijevanja u tom pravcu, zbog čega i imamo proizvedeno ovakvo nesigurno stanje na cijelom prostoru BiH.

Očito da socijalni pratneri u liku državnih organa i poslodavaca nisu shvatili da sami ne mogu odgovoriti brzim promjenama, zbog čega će platiti visoku cijenu. Ovdje je važno istaći da još uvjek postoji spremnost kod Sindikata da bude dio kreiranja sveukupne politike u BiH, jer smatramo da još uvjek nije kasno da se preduprede određene stvari koje mogu biti sa nesagledivim posljedicama.

Sa ovog skupa poslata je jedinstvena poruka da otvaranje novih radnih mjesta, pravednim vrednovanjem rada, prihvatanjem sindikata kao partnera, a ne kao protivnika, uzajamno uvažavanje socijalnih partnera, jeste put u sigurnost svih građana, a ne put za izlazak iz BiH. Dosada je ovo sve više puta isticano, ali nažalost, nije bilo političkog sluha za ozbiljno shvatanje na upućivanje i ukazivanje na sve težu situaciju koja je posljedica otuđivanja vlasti od radnika i građana.

Upućen je poziv svim sindikatima da ne podlježu pritiscima ni vladama ni poslodavcima, kod smanjivanja stećenih radničkih prava, obzirom da su radnici i njihov rad potpuno podcijenjeni i ako bi se to desilo onda bi preuzeli historijsku odgovornost u odbrani tekovina sindikata, za čiji se opstanak i primjenu sindikati moraju boriti.

PREDSJEDNIK
prof. dr Avdagić Mehmed

pogledano 3090 puta