Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Subota, 27 Oktobar 2018 18:18

Održana sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BIH

ocijeni
(1 glas)

sjednica go ppdivut bihDanas je u Sarajevu u Domu sindikata održana sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH na kojoj su donesene odrežene odluke i zaključci.

Jedan od zaključaka je da se krene u bržu realizaciju Programa sindikalnog obrazovanja u sva tri ciklusa, zatim da 25. novembar-Dan državnosti BiH obilježi u Potočarima kod Srebrenice gdje će svaka sindikalna organizacija članica ovog Sindikata biti zasebna delegacija za polaganje cvijeća na Memorijalnom centru.

Zaključeno je, da se od novog predsjednika SSSBIH Šatorović Selvedina i novo izabranih organa SSSBIH zatraži da odmah pokrenu deblokadu socijalnog dijaloga kod druga dva socijalna partnera na svim nivoima Vlasti i Udruženja poslodavaca. Zaključaka Glavnog odbora je i da se ubrzaju pregovori o donošenju Općeg kolektivnog ugovora za područje Federacije BiH, obzirom da je veliki broj radnika kolektivnim ugovorom nepokriven, da SSSBIH predloži radnu verziju Zakona o štrajku i da se mobilišu svi sindikati na njegovom donošenju.

Ovdje je bitno istaći da se kolektivnim ugovorima definiše obim prava radnika koji će motivisati radnike da ostanu u BiH, a ne za odlazak.

Ove aktivnosti Sindikat nema pravo odgađati i bezobzira na status aktuelne Vlasti u post izbornom periodu.

Zaključci i odluke sa današnje sjednice Glavnog odbora su jednoglasno usvojene.

pogledano 1432 puta