Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Subota, 23 Februar 2019 16:47

Održana Izvještajna sjednica Glavnog odbora PPDIVUT-a BiH

ocijeni
(1 glas)

izvjestajna sjednica go ppdivutbihIzvještajna proširena sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH), održana je danas u Sarajevu.

Predsjednik PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić naglašava da Sindikat prati kretanja kroz socijalni dijalog, te da sindikalne organizacije pokreću inicijativu da li će njihov poslodavac dobiti priznanje. Ističe da su u prošloj godini pokrenute inicijative da se nagrade menadžeri kompanija Mercator i Zvijezda.

"Sindikalne organizacije odlučuju da li se u njihovim kompanijama uvažavaju prava radnika i kakav je odnos poslodavca, odnosno menadžmenta sa sindikatima. U prošloj godini smo dobili inicijative da se menadžeri Mercatora i Zvijezde stave na listu prioriteta, jer su pokazali uvažavanje radnika i pozitivan odnos sa sindikatima, a kao rezultat takve pozitivne politike je potpisivanje dva kolektivna ugovora", kazao je Avdagić.

Mercatoru BH d.o.o Sarajevo i Zvijezdi d.o.o Sarajevo dodijeljena su priznanja kao najuspješnijim socijalnim partnerima Sindikata, s kojima su potpisani kolektivni ugovori.

Direktor Mercatora Ahmed Koštreba naglašava da se ova kompanija vratila na bh. tržište s jasnim ciljevima.

"Imali smo velikih izazova, trebali smo spojiti nespojivo i vratiti povjerenje kupaca i dobavljača. Uspjeli smo u našim namjerama i ciljevima. Radimo na razvoju socijalnog dijaloga i stvaranju zadovoljnog uposlenika. Kada je uposlenik zadovoljan imamo njegovu veću produktivnost", rekao je Koštreba.

Povjerenik sindikalne organizacije Zvijezda d.o.o Sarajevo Božana Burazerović naglašava da ova kompanija redovno isplaćuje plaće, regrese i prekovremeni rad, te da se maksimalno vodi računa da je zaposlenik zadovoljan.

Predsjednik Samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe da je današnja sjednica poruka poslodavcima koji ne žele uvažiti radnike i sindikate, da se uvažavanjem i povjerenjem može doći do konkretnih rezultata.

"Socijalni dijalog na nivou Federacije BiH je stao, nema ga 15 mjeseci, tako da socijalni dijalog na nižim nivoima, u preduzećima, na kantonima, treba da bude primjer onima na najvišem nivou kako se to razgovara sa radnicima i poslodavcima. Trebalo bi biti obrnuto, vlade bi trebale poticati, a ne privatizirati socijalni dijalog", zaključio je Šatorović.

pogledano 991 puta Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 25 Februar 2019 13:49